dimecres, 15 de desembre del 2010

El meu Pont; Ariadna Folch.

El meu pont ha sigut molt actiu i a l’hora m’ha servit per relaxar-me. El divendres, després de quedar amb un amic vaig anar a buscar a la Weyling Gómez a casa seva, ja que al cap de 10 minuts ens teníem que trobar amb la Clàudia Prat i l’Alejandra Carvallo. Vam anar a buscar bolleria, patates, beguda, etc al Consum, ja que aquella nit fèiem una festeta de noies, que portàvem molt sense fer. A la nit vam veure la meravellosa sèrie “SEX AND THE CITY” menjat pizza, oreos, galetes salades, etc. i quant vam tenir sont, despres de molts somriures, Ens vam adormir.
El dia següent vaig llevar-me d’hora ja que tenia sessió de fotos de Hivern. Després de la sessió vaig quedar amb un amic a fer una volta i finalment vaig anar a dinar a casa, que com quasi sempre teníem invitats. Aquella mateixa tarda vaig quedar amb el Gerard, la Carme i la Wey, i vam anar al Corte Inglés, per veure els petits com tiraven les cartes al ambaixador. Diumenge va ser un dia tranquil, amb vaig llevar tard, i abans de dinar vaig tenir la casa neta. A la tarda vaig fer maquinades i cap al vespre vaig quedar amb un amic i vam anar a veure les parades de Santa Llúcia. Dilluns, amb vaig llevar rarament a les 9 i vaig aprofitar per fer tots els deures que tenia per aquella setmana. A la tarda vaig veurem amb l’amic de sempre i vam estar fins les 9 junts. A les 12 amb va venir a buscar un amic amb cotxe i vam anar a prendre un refresc. Dimarts, havia quedat amb el Juanma, l’Ale i l’Ot per fer un treball de la Revolució Francesa però com de costum em vaig adormir i van ser ells mateixos tocant al timbre que em van despertar. Vam fer el treball, vaig fer el dinar i es van quedar, ja que encara no havíem acabat i es tenien que quedar fins les 5. Cap a les 5 45 vaig anar cap el cinema a veure A tres metros sobre el cielo amb l’Aguirre, l’Eduardo, la Carme i la Wey; em va encantar, fins i tot amb va emocionar ja que moltes de les coses que hi passaven amb feien sentir com identificada. Al sortir del cinema vaig anar cap a casa de la Wey, i com que la meva moral no era gaire bona amb va dir que lo que amb convindria seria veure una pel•lícula o fer alguna cosa que amb distragués, i no pas els plans que tenia pensats (anar a Global). Vam anar fins a casa meva, passant primer per una tenda de llaminadures. Quant ja li havia comentat al meu pare, directament vam anar a casa de la Wey. Després de veure la televisió vam anar a dormir i vam estar una hora xerrant, i reflexionant de moltes coses. El dia següent vaig marxar d’hora ja que tenia invitats a casa i teníem que preparar totes les coses: la carn, els postres, l’amanida, etc. Un cop celebrat el dinar vaig anar a casa de l’Ot amb l’Àxel i el Pons i finalment vaig anar cap a casona pensant que l'endemà tenia classes...!

dimarts, 14 de desembre del 2010

El meu pont

Em  vaig quedar a Sabadell el divendres vaig  anar a dormir a casa de la Clàudia Prat Cruz amb l’Ariadna Folch i L’Alejandra Carvallo vam veure una sèrie, vam menjar  donotes, oreo, galetes, vam jugar a la Play i quan estàvem cansades vam anar a dormir.   Al dissabte em vaig llevar tard sobre la 13:30, vaig dinar, em vaig connectar a Internet, i llavors a la tarda vaig sortir amb els amics a donar una volta pels voltants de Sabadell, vam comprar llaminadures, vam anar al Corte Inglés... El diumenge em vaig llevar tard també, vaig sortir amb els amics també a fer una volta i xarrar. El dilluns vaig llevar-me tard també i a la tarda vaig sortir amb els amic a fer unes voltes i xarrar. El dimarts vaig llevar-me tard i a la tarda vaig anar al cine amb els amics a veure la pel·lícula A tres metres sobre el cel que em va agradar molt després  l’Ariadna Folch va venir a dormir a casa meva, vam veure una sèries  i després vam anar a dormir però estàvem xerrant fins que vam tenir son i vam dormir. El dimecres ens vam llevar d’hora perquè l’Ariadna havia d’estar d’hora a casa seva , però després jo vaig tornar a dormir fins tard, aquell dia vaig fer uns deures de llatí.
Weyling

dimecres, 1 de desembre del 2010






Esperem que t'agradi aquesta cançó,també esperem que sàpigues que aquí a Catalunya sempre tindràs unes amigues i esperem que no t'oblidis de nosaltres, d'aquest idioma, d'aquesta terra on has crescut: Catalunya.
Quina enveja quan tu arribis allà tindràs vacances mentre nosaltres estarem estudiant i treballant molt, quina sort Noelia, anima't perquè això en part té una cosa molt bona que són les vacances que nosaltres ara necessitem i que tu les tens, segur que allà faràs molts amics tants o més com els que tens aquí, a més allà serà estiu mentre que aquí ens estarem morint de fred, i com ens vas dir has de tornar a la teva terra, la que mai oblidaràs i on la de sempre seràs.
Ho sentim molt per posar aquestes fotos però són les úniques que tenim amb tu, a més el mes important es que el dia va ser molt gran al teu costat.
Et trobarem a faltar.
cuida't i et desitgem un bon viatge!


dimecres, 24 de novembre del 2010

Neologismes i abreviacions

Neologia de forma

Per derivació: xerraire( derivat de xerrar), arrelar( derivat de arrelar).
Per composició: ferrorcarril, agredolç.
Per lexicalització: O.N.G organització no govermanental.
Per escurçament: cole paraula popular que normalment utilitzem per referir-nos al col.legi.

Neologia de significat

Imprimir: Deixar la marca o el senyal d'una cosa sobre una altra.
Copiar sobre paper amb una impressora les dades, els dibuixos o els textos fets en un ordinador.

Manlleus lingüístics:
De l'anglès: Un càmping és un lloc especialment preparat per a muntar-hi tendes de campanya i viure uns dies a l'aire lliure.
De l'italià: L'aquarel·la és un tipus de pintura feta amb colors barrejats amb aigua.
Del llatí cathedra ha donat el cultisme de càtedra i el mot popular o hereditari cadira.

Sigles

DAU: Document d'adequació a l'ús.
INE: Institucions nacionals d'estadístiques.
TUE: Tractat de l'unió europea.
SBD: Sabadell.
FED: Fons europeu per al desenvolupament.
ONCE: Organització nacional de cecs espanyols.
CCE: Comisió de les comunitats europeas.
CAM: Comunitat autònoma de Madrid.
IEC: Instituts d'estudis de Catalunya.
GEC: Gran enciclopèdia catalana.
ACA: Agència catalana de l'aigua.
CAP: Centre d'atenció primària.

dijous, 11 de novembre del 2010

Aquest diari sembla que sigui el futur o un avançament pel país de Catalunya, que tots visquen aquest canvi: el naixement d'un diari de Catalunya per així d'aquesta manera poder dir lliurament la nostre opinió,idees i tot això ho faran amb creativitat,excel·lència, amb aquest diari podem representar la nostra tradició i gent amb orgull. Ara es l'hora de repensar el nostre país i amb aquest diari ho podem fer.
Aquest diari representa a una Catalunya que està en el procés de canvi: un canvi en la manera de generar, rebre i analitzar la informació, i pot ser que aquest diari permetre portar a més gent la cultura catalana i el català.
Coneixem a  Toni Soler que és el presentador de Polònia.

dimecres, 10 de novembre del 2010

Notícies

 





Aquí he penjat tres periòdics tractant la Mateixa notícia. Un dels EUA, un d' Espanya i un de Catalunya: els tres tenen la mateixa imatge, de contingut el de Catalunya diu que George Bush va ser una veu dissident a l’hora  de la invasió a Iraq és a dir que ell va ser el que va prendre totes les decisions i que la va portar molt encaminada, en canvi en el d’Estats Units es parla de la difícils decisions que G. Bush va haver de prendre sobre la guerra a l'Iraq i algunes coses que ell ha dit com que quan recorda aquests pensaments, més de set anys després està segur que va ser la millor decisió que ell va poder prendre ja que van alliberar a l'Iraq. Al d’Espanya diu que George Bush ha triat el dolç moment del partit republicà, per publicar les seves memòries i netejar la seva imatge i diu que aquest es recorda del seu amic José María Aznar (antic president d’Espanya) al que anomena "líder visionari".


dimecres, 3 de novembre del 2010

Biografia de Ramon Llull:
Ramon Llull va néixer a Palma de Mallorca a l’any 1232 , Ramon va rebre una formació cortesana. Es considera que la seva família pertanyia a la noblesa catalana que va acompanyar el rei Jaume I en la reconquista de l’illa de Mallorca. Es va casar amb Blanca Picany, amb la que va tindre 2 fills. Quan ell te 30 anys va abandonar la seva família després d’unes experiències  místiques(veu a déu), des de llavors es va dedicar a un únic objectiu: la conversió d’infidels a la verdadera fe cristiana.Va morir a l'any 1315 a Palma de Mallorca.


Obres:

Blaquerna 1283


Art de contemplació 1287


Llibre de les meravelles 1288 i 1289
L’arbre de la ciència 1296


Arbre de filosofia d’amor  1298





Fragment de l'arbre de filosofia d'amor:


Esdevenc Ramon en un bell prat; en lo mig havia un gran arbre e una bella fontana. A l'ombra de l'arbre estava una bella dona molt ornadament vestida, e plorava, planyia e deïa aquestes paraules:
– ¡Ah, trista dolorosa! ¡E com és molt avorrida en esta present vida! Car ciència, ta germana, ha molts servidors qui la prenen per filosofia, e tu n'has pocs, segons ta dignitat e honor.
Ramon venc a la dona, la qual humilment saludà; e la dona agradablement li reté ses saluts. Demanà Ramon a la dona com era apellada, ni per què estava en plants e en plors. –Ramon –dix la dona–, jo som apellada Filosofia d'Amor, e planc e plor per ço car he pocs amadors, e ma germana Filosofia de Saber n'ha molts més que mi.

– Filosofia d'amor –dix Ramon–, ¿què és causa que Filosofia de Saber ha més servidors que vós? ¿Ni per què vós n'havets enveja, pus que ella és vostra sor?
– Ramon –dix la dona–, l'ocasió perquè ma sor ha més servidors que mi, és car los homes, quan comencen aprendre ciències, comencen amar saber per mi, car sens mi no poden amar saber; e com saben les ciències, amen la filosfia d'aquelles, e han-ne feits molts llibres e moltes arts; a adeliten-se en amar les ciències, e no en amar mi ni ma filosofia d'amar, qui es pròpiament de ma essència e natura; e per això quan volen amar, no saben amar mi ni mes condicions, en tan gran virtut com saben entendre veritat de les causes que aprenen; e açò és per ço car estan llongament en aprendre ciències d'enteniment e de veritat, e no en aprendre ciències d'amor e de bontat. E per aiçò se segueix contra mi enjúria e pecat, e gran damnatge a molts amadors de saber; car aitant com mais saben sens amar mi e bontat, aitant han major manera de fer mal e d'enganar e traïr los uns los altres. E per aiçò planc e plor, e estaig en desconhort e tristor. E enveja ni ergull no em fa plorar, mas plor per ço car los de més homes d'est món no saben amar; car si sabien tan bé amar com saben entendre, per mi e per ma sor poria ésser tot lo món ordenat e en bon estament; car lo món s'hauria a la fi a la qual és creat, de la qual fi lo desvien los de més homes d'aquest món.



Comentari del fragment:




Creiem que vol fer una distinció entre el saber científic i el sentiment, entre la raó i les emocions. D'alguna manera Llull, per una banda té a Deu, que en aquella època deucentrista era el nucli de tot, i per altra banda la ciència, la raó que li fa difícil tasca a la fe.

Bibliografia:



dijous, 21 d’octubre del 2010



Infant...
La vida ran de pols i les mirades altes,
seda tèbia de neu i llot fresc a les galtes.


Esperança i enveja, els picarols del cor;
infidels com el temps, sobtosos com la sort.


(O com la mort); mesquins i jugadors, infants,
fraudulents i secrets, o pròdigs com soldans;


terroristes de sol i ressol als jardins,
porucs de nit deserta; impàvids assassins


de roses i libèl·lules; mercaders d'afalacs,
de dolçor viciosos i de llet embriacs.


La voluptat furtiva del xipolleig i el fang,
insabuda promesa de l’amor de la sang!


Disfresses de tempesta, ornament del dolor,
pintura de la llàstima, marea de la por,


les llàgrimes sonores i arteres i abundants,
les armes de llur guerra civil contra els gegants.
La vida ran de pols i les mirades altes,
seda tèbia de neu i llot fresc a les galtes.

Esperança i enveja, els picarols del cor;
infidels com el temps, sobtosos com la sort.

(O com la mort); mesquins i jugadors, infants,
fraudulents i secrets, o pròdigs com soldans;

terroristes de sol i ressol als jardins,
porucs de nit deserta; impàvids assassins

de roses i libèl·lules; mercaders d'afalacs,
de dolçor viciosos i de llet embriacs.

La voluptat furtiva del xipolleig i el fang,
insabuda promesa de l’amor de la sang!

Disfresses de tempesta, ornament del dolor,
pintura de la llàstima, marea de la por,

les llàgrimes sonores i arteres i abundants,
les armes de llur guerra civil contra els gegants.


Biografía:
Pere Quart va nèixer al 1899 a Sabadell i va morir al 1986 a Barcelona. Va se considerat per la literatura catalana un dels millors dramaturgs en la poesia
Pere Quart va estudiar dret. A cause de la Guerra civil ell es va exiliar definitivament, cap a Santiago de Xile on va viure vuit anys i al 1948 va tornar cap a Barcelona.

dimecres, 6 d’octubre del 2010




 Aquesta fotografia permet visualitzar sobre el terreny quines zones es veurien afectades per la via.
El text es coherent perquè te títol, introducció, desenvolupament,conclusió i finalment te el nom de l'autor i el de la població.Està escrit amb un llenguatge formal, normal pels textos de periodisme. Si et miras acuradament aquest text, es molt repetitiu, és a dir , que en repeteix molt les paraules "Quart cinturo", a més no utilitza la substitució lèxica,ja que repeteix paraules i d'aquesta manera el text es fa més pesat, nosaltres considerem que haurien d'utilitzar més l'el.lipsi.

El Diari Avui parla d'una de les temàtiques amb més polèmica, dels últims anys:Quart cinturo. Nadal, no es vol ficar amb polèmiques i debats per això només esperarà a la decisió final.
Molts partits polítics no van firmar el pacte nacional d'infraestructures,per el projecte del Quart cinturo. Fins i tot el  Pimec va estar d'acord de firmar amb la única decisió de que aquesta infraestructura no es construís al corredor mediterrani. L'autor considera que desprès de 36 anys de polèmiques acabin, i que finalment construeixin aquests 30 metres de carretera, que deixen molts dubtes però que es mereixen ser construïts desprès de tant de temps.

Hem buscat diferents opinions sobre el quart cinturo i afavoreix  la millora comarcal, increment espectacular del trànsit a l'autopista A-7, facilita les comunicacions amb França, evitant la conurbació de Barcelona, tant cap al centre (enllaç amb la N-II) com cap al sud de la península a través del futur Eix Prelitoral.

dimecres, 29 de setembre del 2010

Vuiquipèdia

1- Heu utilitzat la vuiquipèdia? Heu fet mai alguna aportació? Si, hem utilitzat la vuiquipèdia per buscar informació, i mai hem fet una aportació a la pàgina.
2. Podries contestar qui creus que fa les enciclopèdies de paper?
Científics i filòsofs.
3.Respon:
    a)Qui pot escriure els articles d'una enciclopèdia en paper? I els d'una enciclopèdia col·laborativa? En les enciclopèdies de paper, només els professionals poden escriure-hi, en canvi a les col·laboratives tothom en te dret í, pot aportar tot el que cregui necessari.
    b) Què vol dir exactament que els autors dels articles són "voluntaris"? Què creus que mou aquests voluntaris a fer aquesta feina? Que tothom que vulgui aporta el que sap ho pugi fer, sense cap mena de obligació ni compromís.
    c) Creus que un treball pel qual no es cobra és necessàriament pitjor que un pel qual sí que es cobra? No, crec que no te cap mena de relació. Pot ser un treball cobrat i mal fet, com també pot ser un treball exquisit sense cobrar res.
4.En el següent enllaç hi tens una notícia en què se'ns parla de la Viquipèdia en català. Podries fer una valoració d'aquesta informació? Que fa poc (9 anys) que la vuiquipèdia en català ha anat creixent hi s'ha donat a conèixer, però no podrà arribar al seu màxim esplendor si la gent (tothom) no col·labora.
5. Entra en el següent enllaç i digues per què han vedat l'ús de la Viquipèdia a la Universitat de Middlebury (EUA).  Que molts professors creuen que la vuiquipèdia es un lloc on  centenars de voluntaris  aporten informació, que hi ha cops que està extercionada pels voluntaris i a més amb falta d'ortografia.
6.En aquest últim enllaç hi trobaràs un bloc. Digues què en penses?
Que els anònims no haurien de borrar la informació que està a la vuiquipèdia, ja que la majoria de nosaltres utilitza aquesta pàgina web a més la Diebold, CIA i aquella oficina electoral no haurien d'editar la vuiquipèdia, ja que tots som lliures de poder-la utilitzar.
7. Saps què és el que es veu a la fotografia de l'entrada?
Són els castellers, possiblement has posat aquesta fotografia, per mostrar-nos que treballant junts es poden aconseguir moltes coses.

dijous, 16 de setembre del 2010

Presentació

Nosaltres som dos alumnes de 4t ESO/A del IES Industrial, concretament la Weyling Gómez i l'Ariadna Folch.
Estem fent aquest blog per l'assignatura de català.